Než se dostaneme k tomu, co "pomáhá" zdraví, podíváme se nejdříve na to, co zdraví "nepomáhá". 


"Metla lidstva" ultra-zpracované potraviny

Expozice ultra-zpracovaným potravinám a nepříznivé zdravotní účinky: souhrnný přehled epidemiologických metaanalýz – z British Medical Journal 

Publikováno: 28.2.2024

Zdroj: https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-077310


Účastnilo se jí téměř: 10 000 000 lidí

  • Neplatil ji žádný výrobce potravin -Vědci i sledování lidé byli ze 3 kontinentů -Barviva, konzervanty, plnidla, stabilizátory podle studie zásadně ničí zdraví lidí a nelze se na ně adaptovat. 
  • Ultra-zpracované potraviny definitivně mohou podle studie za enormní nárůst obezity, spánkových a duševních poruch, ale také byly potvrzeny souvislosti s kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou i některými druhy rakoviny. 
  • Mezi Ultra-zpracované potraviny patří např. - balený chleba, balený toustový chléb, snídaňové cereálie, ...

— nová metastudie BMJ 2024; 384, strojový překlad 

Celkově byly nalezeny přímé asociace mezi expozicí ultra-zpracovaným potravinám a 32 (71 %) zdravotními parametry zahrnujícími úmrtí, rakovinu a duševní, respirační, kardiovaskulární, gastrointestinální a metabolické zdravotní problémy.

Na základě předem stanovených kritérií klasifikace důkazů přesvědčivé důkazy (třída I) podpořily přímé souvislosti mezi větší expozicí ultra-zpracovaným potravinám a vyšším rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění (poměr rizik 1,50, 95% interval spolehlivosti 1.37 až 1,63; GRADE=velmi nízká) a cukrovkou 2. typu (poměr rizik 1,12, 1,11 až 1,13; střední), jakož i vyššími riziky prevalentních následků úzkosti (poměr šancí 1,48, 1,37 až 1,59; nízká) a kombinovaných následků běžných duševních poruch (poměr šancí 1,53, 1,43 až 1,63; nízká).

Vysoce sugestivní důkazy (třída II) naznačují, že větší expozice ultra-zpracovaným potravinám byla přímo spojena s vyšším rizikem incidence všech příčin úmrtí (poměr rizik 1,21, 1,15 až 1,27; nízký), úmrtí souvisejícího se srdečními chorobami (poměr rizik 1,66, 1,51 až 1,84; nízký), cukrovky 2. typu (poměr šancí 1,51 až 1,84; nízký), cukrovky 2.40, 1,23 až 1,59; velmi nízké) a depresivních následků (poměr rizik 1,22, 1,16 až 1,28; nízké), spolu s vyšším rizikem převažujících nepříznivých následků souvisejících se spánkem (poměr rizik 1,41, 1,24 až 1,61; nízké), dušností (poměr rizik 1,40, 1,27 až 1,55; nízké) a obezitou (poměr rizik 1,55, 1,36 až 1,77; nízké).

Ze zbývajících 34 souhrnných analýz bylo 21 hodnoceno jako sugestivní nebo slabě silné (třída III-IV) a 13 jako bez důkazů (třída V). Celkově bylo pomocí rámce GRADE 22 sdružených analýz hodnoceno jako analýzy nízké kvality, z toho 19 jako analýzy velmi nízké kvality a čtyři jako analýzy střední kvality.

Závěry: Větší expozice ultra-zpracovaným potravinám byla spojena s vyšším rizikem nepříznivých zdravotních výsledků, zejména kardiometabolických, běžných duševních poruch a úmrtnosti. Tato zjištění jsou důvodem pro vypracování a vyhodnocení účinnosti využití populačních opatření a opatření v oblasti veřejného zdraví, jejichž cílem je zaměřit se na expozici ultra-zpracovaným potravinám ve stravě a snížit ji v zájmu zlepšení lidského zdraví. Poskytují také informace a podporu pro naléhavý mechanistický výzkum.


Mnoho zdravotních problémů vzniká nerovnováhou mezi

SLOŽKAMI PRO-ZÁNĚTLIVÝMI A  SLOŽKAMI PROTI-ZÁNĚTLIVÝMI.


PRO-ZÁNĚTLIVÉ SLOŽKY JSOU - ESENCIÁLNÍ OMEGA 6 MASTNÉ KYSELINY


PROTI-ZÁNĚTLIVÉ SLOŽKY JSOU - ESENCIÁLNÍ OMEGA 3 MASTNÉ KYSELINY


Hospodářská zvířata chovaná v klecích, krmená levnou průmyslově zpracovanou stravou...

Mořské ryby z průmyslového chovu krmené nezdravými krmnými směsi. Výsledkem jsou potraviny s převahou omega 6, které působí prozánětlivě. Doplnit esenciální omega 3 je takřka nemožné vzhledem ke konzumaci průmyslově zpracovaných potravin.

Pasoucí se hospodářská zvířata, která se živí potravou bohatou na živiny...

Volně žijící ryby, které se živí mořskými řasami a planktonem. Výsledkem jsou potraviny, které mají vyvážený poměr omega 6 : omega 3, nezbytný ke správnému fungování buněčných membrán.


Nerovnováhu mezi esenciálními omega 6 a omega 3 v buňkách,  vede k chronickým zánětům v těle.


Ultra-zpracované potraviny mají vliv na vznik chronického zánětu. Pokud vás zajímá, jak snížit rizika spojená se vznikem chronického zánětu pokračujte ve čtení na ÚVOD.


ČECH 21 - ČECH 21. STOLETÍ 
Všechna práva vyhrazena 2022
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!