II. pokračování 

Zdraví je levnější než nemoc aneb 365 dni v moci bez ne-moci.


V prvním vydání jsem mluvil více o tom, jak bychom mohli přistupovat sami k sobě a více filozoficky. Dočetli jste se, že existuje vedle akutního zánětu také chronický zánět. Chronický zánět je zodpovědný za většinu civilizačních nemocí, i za to že jsme např. unaveni nebo špatně spíme. Dále také víme, že chronický zánět je způsoben nějakou ne-rovnováhou. Než se pustím do toho, co způsobuje nerovnováhu na buněčné úrovni a tím i vzniku chronického zánětu, tak na příkladu s nedostatkem vitamínu C vysvětlím, jak vzniká nemoc z nutričního nedostatku a to vitamínu C.


Kurděje – Co to je? Definice je: Kurděje (skorbut, Möllerova Barlowova choroba, avitaminóza C) je nemoc způsobená dlouhodobým nedostatkem vitamínu C ve stravě. 

  • Kurděje byly akutní u evropských námořníků v 15. století během dlouhých výprav.
  • Námořníci byli po měsíce odkázáni na dietu sušeného masa a sucharů.
  • Nemoc, zejména skorbut, způsobila mnoho obětí.

  • Snahy lékařů o léčbu skorbutu byly neúspěšné až do 18. století.
  • Skotský lékař James Lind objevil účinnou léčbu skorbutu v roce 1747, ale zveřejnil ji až v roce 1772.

Průkopníkem v oblasti preventivní medicíny, výživy a hygieny byl James Lind, který vědecky prokázal preventivní vlastnosti šťávy z citrusů.

Řešení: Denní příděl nápoje obsahující ocet, mořskou vodu a šťávu ze dvou pomerančů a jednoho citronu dokázal rychle vyléčit i těžký skorbut.

Vitamín C (kyselina askorbová) je esenciální vitamín, které tělo neumí vyrobit, a proto je potřeba vitamín C doplňovat z potravy. Historie nám ukazuje, že absencí vitamínu C v potravě způsobí, že onemocníme a bez doplnění zemřeme.

Žijeme v 21.stolení, kdy bychom mohli říct, že žijeme v nadbytku všeho, ale přesto jsme statistický častěji nemocní. Nemoci, které kdysi postihovaly především starší generace, se nyní objevují i u dětí. Cukrovka, střevní onemocnění, psychické problémy, nemoci mozku atd. se posunuly o desítky let dolů k datu narození. 


A proč, nechybí nám něco? Asi ano, naše potrava je převážně energetická, a ne nutričně dostačující, aby v našem těle převážila rovnováha. Co když je více esenciální prvků, které je nutné doplňovat ze stravy, aby nám tak dokonalé sokolí, jako je naše tělo, dobře sloužilo?


Co vlastně jíme?

Citují PharmDr. Margit Slimáková (rok 2023) – Vařit poctivý vývar od základů nebo za použití polotovaru? Společnost pro výživu doporučuje polotovary! Nejlépe vývar z Knorru a zahustit jej instantní bramborovou kaší!

Zde jeden ze slajdů z jejich konference ke školnímu stravování. Ze zákulisí k tomu zprávy, že konference byla dostatečně energizována cukrem a jejich předním odborníkem a kuchařem, který školí jídelny je expert zastupující Orkla, tedy druhého největšího výrobce balených potravin v Česku i pod značkami jako je Vitana nebo Masox.

Rodičům mohu jen doporučit napsat na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které konferenci zaštítilo, že si přejí poctivé vaření ze skutečných potravin. Možná nejlépe rovnou na nového pana ministra Mikuláš Bek, který právě dává dohromady své priority. Závěr nechám na vás.


Mražená pizza a proteinová tyčinka škodí podobně jako kouření, varují vědci.

Zdroj: 28. 8. 2023 15:55 www.seznam.cz – celý článek viz QR kód ----->>>>

Dvě nové studie varují před negativním vlivem ultra-zpracovaných potravin.

Název ultra zpracované potraviny – kolika kroky průmyslového zpracování prošly. Často jsou v nich přítomné přidané konzervační látky, zvýrazňovače chutí, barviva i sladidla. "Vzhledem k tomu, že ultrazpracované potraviny představují 55 % naší stravy, měl by to být pro nás budíček. Potravinářské společnosti by neměly lidem prodávat potraviny, které je aktivně zabíjejí," uvedl Henry Dimbleby, bývalý britský vládní poradce pro potraviny.


Doživotní střevní záněty sužují stále více dětí

Zdroj: 17. 9. 2023, 5:53 www.novinky.cz - celý článek viz QR kód ----->>>>

"Incidence u Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy (záněty a vředy na sliznic i tlustého střeva, pozn. red.) je v dětském věku na vzestupu. Když propuknou v dětském nebo adolescentním věku, tak mají těžší průběh s možnými komplikacemi a vyžadují komplexní a intenzivní léčbu," řekl Právu gastroenterolog Milan Lukáš, přednosta kliniky ISCARE a bývalý předseda gastroenterologické společnosti.


Expozice ultra-zpracovaným potravinám a nepříznivé zdravotní účinky: souhrnný přehled epidemiologických metaanalýz – z British Medical Journal

Zdroj: https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-077310

Publikováno: 28.2.2024

  • Účastnilo se jí téměř: 10 000 000 lidí
  • Neplatil ji žádný výrobce potravin
  • Vědci i sledování lidé byli ze 3 kontinentů
  • Barviva, konzervanty, plnidla, stabilizátory podle studie zásadně ničí zdraví lidí a nelze se na ně adaptovat.
  • Ultra-zpracované potraviny definitivně mohou podle studie za enormní nárůst obezity, spánkových a duševních poruch, ale také byly potvrzeny souvislosti s kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou i některými druhy rakoviny.
  • Mezi takové patří i balený chleba, balený toustový chléb, snídaňové cereálie….

Uvádím zde oficiální zdroje. Přirozeně toto není pozitivní zpráva. Proto, abychom mohli snížit dopad takto zpracovaných potravin na naše zdraví, bylo nutné, abych se zmínil o zdroji, který naši nerovnováhu v těle způsobuje, a to jsou právě mimo jiné ultra-zpracované potraviny.


Výše uvedené příklady veřejně známých článků nám říkají, že konzumujeme potraviny, spíše "otraviny", které nejsou pro náš životní výkon ideální. Obecně toto většina z nás ví, jen teď je to podložené čísly a závěry. Problém těchto potravin není jen v tom, že svým zpracováním nám škodí, ale také v tom, že neobsahují pro nás nutričně dostatečné množství látek, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Takže nám škodí dvakrát. Pod falešným pocitem nasycení se stáváme nutričně podvyživení a naše tkáně a orgány jsou "leptány" záněty. Díky tomu "stárneme" mnohonásobně rychleji než předchozí generace. A to je jen proto, že jsme v životním kolotoči, který nám bere pozornost o to, jen tělo vyživit a vyčistit. Jen tak se staneme plni síly a náš aktivní život se bude prodlužovat.

Nemoc, kterou vnímáme jako první manifestaci příznaků, je až ve 3. stádiu nemoci, předtím jsou změny na buněčné úrovni, které nemají bolest. Nejen výživa na buněčné úrovni, bude obsahem příštích článků.

Zapisujte si 14 dní, co jíte, co pijete, jak se cítíte, jak vám je, a pak vyhodnoťte, jestli je vše v rovnováze. Je to o energii nebo o výživě? "Čištění" = základ je pestrost vláknin v potravě 



ČECH 21 - ČECH 21. STOLETÍ 
Všechna práva vyhrazena 2022
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!