Abstrakty pro jednotlivé zdroje
Zde jsou uvedeny překlady abstraktů jednotlivých studií s odkazem na originál.
Překlad byl proveden pomocí: deepl translate
OBECNÉ
1. Akceptace Omega3 INDEX - Index Omega-3 jako rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění
Index omega-3 byl definován jako obsah kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenové v erytrocytech. Nedílnou součástí definice je standardizovaný analytický postup, který odpovídá standardům klinické chemie. Výsledkem je více než 90 společných výzkumných projektů, ukončených i probíhajících, a 64 dosavadních publikací. Index omega-3 se ukazuje jako rizikový faktor pro fatální a nefatální kardiovaskulární příhody. Tato standardizovaná analýza vzorců mastných kyselin doplňuje standardní algoritmy rizikových faktorů o další informace a správně přeřazuje osoby ze středního do vysokého nebo nízkého rizika. Z nepřímých důkazů vyplývá, že stanovení indexu omega-3 má terapeutické důsledky. Index Omega-3 tedy splňuje důležitá kritéria pro nové biomarkery stanovená Americkou kardiologickou asociací a dalšími organizacemi a je dobře srovnatelný s jinými novými biomarkery. Budoucí výsledky zpřesní hodnotu indexu Omega-3 v kardiologii a pravděpodobně rozšíří jeho použití i na další oblasti, jako je psychiatrie a těhotenství.
Copyright © 2011 Elsevier Inc. Všechna práva vyhrazena.
2. Omega 3 INDEX přehled - Index omega-3: nový rizikový
faktor úmrtí na ischemickou chorobu srdeční?
Souvislosti: Nízký příjem nebo nízké hladiny kyselin eikosapentaenové a dokosahexaenové (EPA + DHA) v krvi jsou nezávisle na sobě spojeny se zvýšeným rizikem úmrtí na ischemickou chorobu srdeční (ICHS). V randomizovaných studiích sekundární prevence bylo prokázáno, že ryby nebo rybí olej snižují celkovou úmrtnost a úmrtnost na KVO při příjmu přibližně 1 g/den. Složení mastných kyselin (MK) v červených krvinkách (RBC) odráží dlouhodobý příjem EPA + DHA. Navrhujeme, aby RBC EPA + DHA (dále jen Omega-3 index) byl považován za nový rizikový faktor úmrtí na KVO.
Metody: Provedli jsme klinické a laboratorní experimenty s cílem získat údaje nezbytné pro ověření indexu Omega-3 jako prediktoru rizika CHD. Vztah mezi tímto domnělým markerem a rizikem úmrtí na CHD, zejména náhlé srdeční smrti (SCD), byl poté vyhodnocen v několika publikovaných studiích primární a sekundární prevence.
Výsledky: Index Omega-3 byl nepřímo úměrně spojen s rizikem úmrtí na KVO. Index omega-3 > nebo = 8 % byl spojen s největší kardioprotekcí, zatímco index < nebo = 4 % byl spojen s nejmenší.
Závěr: Index Omega-3 může představovat nový, fyziologicky relevantní, snadno modifikovatelný, nezávislý a odstupňovaný rizikový faktor pro úmrtí na KVO, který by mohl mít významnou klinickou využitelnost.
Copyright 2004 The Institute for Cancer Prevention and Elsevier Inc.
3. Index omega-3: klinická využitelnost pro terapeutickou
intervenci
Hladiny kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA) v červených krvinkách jsou odrazem hladin ve tkáních a jsou určovány složitou souhrou metabolismu a výživy. Nízké hladiny EPA+DHA v erytrocytech jsou spojeny se zvýšeným rizikem náhlé srdeční smrti. Pokud budou hladiny EPA+DHA v erytrocytech stanoveny pomocí přesně definované a standardizované metody, pak bude možné pochopit klinický význam rozdílných hladin (dříve definovaných ve velkých výzkumných studiích využívajících tuto metodiku) a uplatnit je v péči o pacienty. Index omega-3, což je obsah EPA+DHA v erytrocytech vyjádřený jako procento z celkového množství identifikovaných mastných kyselin, byl původně navržen jako marker zvýšeného rizika úmrtí na ischemickou chorobu srdeční, ale lze jej považovat i za skutečný rizikový faktor, který hraje patofyziologickou roli při tomto onemocnění. Zdá se, že optimální hladina je 8 % nebo více. V této fázi vývoje se zdá, že index omega-3 splňuje mnoho požadavků jak na rizikový marker, tak na rizikový faktor. Použití indexu omega-3 při navrhování klinických studií by mohlo umožnit efektivnější využití výzkumných zdrojů.
4. Význam poměru omega-6/omega-3 esenciálních mastných
kyselin
Z několika zdrojů informací vyplývá, že člověk se vyvinul na stravě s poměrem omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin (EFA) přibližně 1, zatímco v západní stravě je tento poměr 15/1-16,7/1. Západní strava je chudá na omega-3 mastné kyseliny a obsahuje nadměrné množství omega-6 mastných kyselin ve srovnání se stravou, na které se člověk vyvíjel a na které vznikly jeho genetické vzorce. Nadměrné množství omega-6 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) a velmi vysoký poměr omega-6/omega-3, který se vyskytuje v dnešní západní stravě, podporuje patogenezi mnoha onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob, rakoviny a zánětlivých a autoimunitních onemocnění, zatímco zvýšené množství omega-3 PUFA (nízký poměr omega-6/omega-3) působí tlumivě. V sekundární prevenci kardiovaskulárních onemocnění byl poměr 4/1 spojen se 70% snížením celkové úmrtnosti. Poměr 2,5/1 snižoval proliferaci rektálních buněk u pacientů s kolorektálním karcinomem, zatímco poměr 4/1 při stejném množství omega-3 PUFA neměl žádný účinek. Nižší poměr omega-6/omega-3 u žen s rakovinou prsu byl spojen se snížením rizika. Poměr 2-3/1 potlačoval zánět u pacientů s revmatoidní artritidou a poměr 5/1 měl příznivý vliv na pacienty s astmatem, zatímco poměr 10/1 měl nepříznivé důsledky. Tyto studie naznačují, že optimální poměr se může lišit v závislosti na posuzovaném onemocnění. To odpovídá skutečnosti, že chronická onemocnění jsou multigenní a multifaktoriální. Je tedy docela možné, že terapeutická dávka omega-3 mastných kyselin bude záviset na stupni závažnosti onemocnění vyplývajícího z genetické predispozice. Nižší poměr omega-6/omega-3 mastných kyselin je žádoucí spíše pro snížení rizika mnoha chronických onemocnění s vysokou prevalencí v západních společnostech i v rozvojových zemích, která jsou exportována do zbytku světa.
5. Výzva k novému přístupu - Index omega-3 a
antiarytmický potenciál omega-3 PUFA
Polynenasycené mastné kyseliny omega-3 (PUFA), konkrétně kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), jsou trvale předmětem zájmu v souvislosti s ochranou kardiovaskulárního zdraví a prevencí výskytu komorových i síňových arytmií. Cílem tohoto aktualizovaného přehledu je zaměřit se na nové buněčné a molekulární účinky omega-3 PUFA v kontextu mechanismů a faktorů podílejících se na vzniku srdečních arytmií; uvést výsledky nejnovějších studií o antiarytmické účinnosti omega-3 PUFA a diskutovat o nedostatečném přínosu ve vztahu ke stavu omega-3 PUFA. Důkazy hovoří ve prospěch akutní a dlouhodobé léčby omega-3 PUFA, možná s antioxidanty zaměřenými na mitochondrie. Pro objektivnější zhodnocení antiarytmického potenciálu omega-3 PUFA v klinických studiích je však nutné sledovat bazální předintervenční stav omega-3 u jedinců, tj. obsah červených krvinek, omega-3 index a volné plazmatické hladiny. Z hlediska medicíny založené na důkazech se jeví jako zásadní usilovat o zavedení nových přístupů v prevenci srdečních arytmií a s nimi spojené morbidity a mortality, které tyto stavy provázejí.
Klíčová slova: fibrilace síní; konexin-43; omega-3 PUFA; omega-3 index; fibrilace komor.
SPECIFIKOVANÉ
Souvislosti: Omega-3 mastné kyseliny (n-3 MK) mohou mít u neléčených hypertoniků a starších pacientů účinky na snížení krevního tlaku (TK). Účinek n-3 MK na krevní tlak u mladých zdravých dospělých není dosud znám. Index omega-3 spolehlivě odráží stav omega-3 u jednotlivců. Předpokládali jsme, že index omega-3 je nepřímo úměrně spojen s hladinou krevního tlaku u mladých zdravých dospělých.
Metody: Současná studie (n = 2036) je průřezová studie zkoumající základní charakteristiky kohorty, která zahrnuje zdravé dospělé osoby ve věku 25-41 let. Jedinci s kardiovaskulárním onemocněním, známým diabetem nebo BMI vyšším než 35 kg/m byli vyloučeni. Index omega-3 byl stanoven v plné krvi pomocí plynové chromatografie. Asociace s kancelářským a 24hodinovým tlakem byla hodnocena pomocí multivariabilních lineárních regresních modelů upravených podle potenciálních matoucích faktorů.
Výsledky: Medián indexu Omega-3 byl 4,58 % (mezikvartilové rozpětí 4,08; 5,25). Ve srovnání s jedinci v nejnižším kvartilu indexu Omega-3 měli jedinci v nejvyšším kvartilu SBP o 4 mmHg nižší a DBP o 2 mmHg nižší (P < 0,01). Byl pozorován významný lineární inverzní vztah indexu Omega-3 s 24hodinovým a kancelářským tlakem. Na 1U zvýšení logaritmicky transformovaného indexu Omega-3 připadalo snížení TK (udávané jako multivariabilní upravené koeficienty β; 95% interval spolehlivosti) -2,67 mmHg (-4,83; -0,51; P = 0,02), resp. -2,30 mmHg (-3,92; -0,68; P = 0,005) pro 24hodinový SBP a DBP.
Závěr: Vyšší index omega-3 je u normotenzních mladých a zdravých jedinců spojen se statisticky významným, klinicky relevantním snížením hladin SBP a DBP. Strava bohatá na n - 3 FA může být strategií primární prevence hypertenze.
Cíl: Bylo zjištěno, že suplementace omega-3 mastnými kyselinami (MK) má nepříznivý vztah k riziku kardiovaskulárních onemocnění. K vysvětlení této souvislosti může přispět identifikace vlivu omega-3 FA na funkci endotelu. Provedli jsme metaanalýzu s cílem posoudit vliv suplementace omega-3 FA na funkci endotelu měřenou pomocí průtokem zprostředkované dilatace (FMD) a endotelově nezávislé vazodilatace (EIV).
Metody: Randomizované placebem kontrolované studie (RCT) byly identifikovány dvěma výzkumníky z databází PubMed, EMBASE a Cochrane library a souhrnné účinky byly měřeny pomocí váženého průměrného rozdílu (WMD) spolu s 95% intervaly spolehlivosti (CI). Ke zkoumání zdroje heterogenity mezi studiemi byly použity analýzy podskupin a metaregrese.
Výsledky: Do metaanalýzy bylo nakonec zahrnuto celkem 16 vyhovujících studií zahrnujících 901 účastníků. Ve srovnání s placebem suplementace omega-3 FA významně zvýšila FMD o 2,30 % (95% CI: 0,89-3,72 %, P = 0,001), a to v dávce od 0,45 do 4,5 g/d po dobu mediánu 56 dní. Analýzy podskupin naznačily, že účinek omega-3 FA na FMD může být modifikován zdravotním stavem účastníků nebo dávkou suplementace. Analýzy citlivosti naznačily, že ochranný účinek omega-3 na endoteliální funkci byl robustní. Po suplementaci omega-3 FA nebyla pozorována žádná významná změna EIV (WMD: 0,57 %; 95% CI: -0,88 až 2,01 %; P = 0,442).
Závěr: Suplementace omega-3 mastných kyselin významně zlepšuje endoteliální funkci, aniž by ovlivnila endotelově nezávislou dilataci.
Copyright © 2012 Elsevier Ireland Ltd. Všechna práva vyhrazena.
Souvislosti: Tato studie zkoumala souvislost omega-3 polynenasycených mastných kyselin (n-3 PUFA) v membránách erytrocytů a kardiovaskulárního rizika hodnoceného třemi různými odhady.
Metody: Kritéria pro zařazení do studie byli jedinci obou pohlaví ve věku 30 až 74 let, s alespoň jedním kardiovaskulárním rizikovým faktorem a bez předchozích kardiovaskulárních příhod (n = 356). Vylučovacími kritérii byli jedinci s akutním nebo chronickým závažným onemocněním, infekčními chorobami, těhotné a/nebo kojící ženy. Byly analyzovány plazmatické biomarkery (lipidy, glukóza a C-reaktivní protein) a identifikováno devatenáct mastných kyselin (MK) erytrocytární membrány. Kardiovaskulární riziko bylo odhadnuto pomocí Framinghamského (FRS), Reynoldsova (RRS) a ACC/AHA-2013 rizikového skóre. Byly identifikovány tři vzorce FA (faktor 1, chudý na n-3 PUFA), (faktor 2, chudý na PUFA) a (faktor 3, bohatý na n-3 PUFA).
Výsledky: Celkový cholesterol inverzně koreloval s membránami erytrocytů C18:3 n-3 (r = -0,155; p = 0,004), C22:6 n-3 (r = -0,112; p = 0,041) a celkovými n-3 (r = -0,211; p < 0,001). Celkový obsah n-3 PUFA byl spojen s nižším kardiovaskulárním rizikem podle FRS (OR = 0,811; 95% CI = 0,675-0,976). Pokud jde o RRS, faktor 3 byl spojen s 25,3% nižší pravděpodobností středního a vysokého kardiovaskulárního rizika (OR = 0,747; 95% CI = 0,589-0,948). Rizikové skóre ACC/AHA-2013 nebylo spojeno s izolovaným a sdruženým FA.
Závěry: n-3 PUFA v membránách erytrocytů jsou nezávislými prediktory klasifikace s nízkým rizikem odhadovaným podle FRS a RRS, což by mohlo být vysvětleno účinkem n-3 PUFA na snižování cholesterolu.
Klíčová slova: biomarkery; kardiovaskulární onemocnění; odhad kardiovaskulárního rizika; kardiovaskulární rizikové faktory; n-3 polynenasycené mastné kyseliny.

VĚDECKÉ ČLÁNKY Z RŮZNÝCH ZDROJŮ
Souvislosti: Omega-3 mastné kyseliny jsou spojovány s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění (KVO) a s příznivými účinky na KV rizikové faktory. Poměr albuminu a kreatininu (ACR) je v běžné populaci rizikovým faktorem pro KVO, úmrtnost ze všech příčin a zrychlený pokles glomerulární filtrace (GFR). Naším cílem bylo zjistit souvislost mezi n-3 PUFAS a ACR u zdravých jedinců se zachovalou GFR.
Návrh a metody: Tato průřezová analýza je součástí studie GAPP, populační kohorty zdravých dospělých ve věku 25-41 let. Jedinci se známým CVD, diabetem nebo BMI >35 kg/m2 byli vyloučeni. eGFR byla vypočtena podle kombinovaného vzorce kreatinin/cystatin C CKD-EPI. ACR byl získán ze vzorku ranní moči nalačno. Index Omega-3 (relativní množství EPA a DHA z celkového množství mastných kyselin v %) byl získán z alikvotů plné krve.
Výsledky: Celkem bylo do této analýzy zahrnuto 2001 účastníků (medián věku 37 let IQR 31; 40, 53 % žen). Medián indexu Omega-3 byl 4,59 (IQR 4,06; 5,25) a medián eGFR 111 ml/min/1,73 m2 (IQR 103; 118). Medián ACR byl 0,14 mg/mmol (IQR 0; 0,43). Zjistili jsme významnou inverzní souvislost indexu Omega-3 s ACR (poměr 0,84, 95%CI 0,73-0,96; p = 0,011), která zůstala zachována i po komplexní úpravě (poměr 0,86, 95%CI 0,74-1,00; p = 0,048). Nebyla zjištěna žádná souvislost indexu Omega-3 s eGFR. Upravený rozdíl v eGFR na zvýšení indexu Omega3 o 1 jednotku byl -0,21 (95%CI -0,76; 0,35; p = 0,47).
Závěry: Vyšší index Omega-3 byl u této mladé a zdravé populace se zachovalou eGFR významně spojen s nižším ACR. Omega-3 mastné kyseliny mohou vykazovat kardio- a nefroprotektivní účinky u zdravých jedinců prostřednictvím modulace ACR.
Celý článek na webu.
Výzkum ukazuje, že lidé s vysokým indexem omega-3 mají o 13 % nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí než lidé s nízkým indexem omega-3.
Recenzovaná publikace
WRIGHT ON MARKETING & COMMUNICATIONS
V časopise Nature Communications byla publikována nová výzkumná práce, která zkoumá vztah mezi indexem omega-3 a rizikem úmrtí z jakýchkoli příčin. Ukázala, že lidé s vyšší hladinou omega-3 EPA a DHA v krvi (tj. indexem omega-3) žijí déle než lidé s nižší hladinou. Jinými slovy, ti lidé, kteří zemřeli s relativně nízkou hladinou omega-3, zemřeli předčasně, tj. při zachování všech ostatních podmínek by mohli žít déle, kdyby jejich hladina byla vyšší.
Četné studie zkoumaly souvislost mezi omega-3 a nemocemi postihujícími srdce, mozek, oči a klouby, ale jen málo studií se zabývalo jejich možným vlivem na délku života.
V Japonsku je příjem omega-3 a jejich hladina v krvi vyšší než ve většině ostatních zemí světa A náhodou žijí déle než většina ostatních. Náhoda? Možná, nebo je součástí vysvětlení vysoký index omega-3.
Studie, které uvádějí odhadovaný příjem ryb nebo omega-3 ve stravě, hovoří o příznivém vlivu na riziko úmrtí ze všech příčin, ale studie "dietních záznamů" mají malou váhu kvůli nepřesnosti při zjišťování skutečného příjmu EPA a DHA. Studie využívající biomarkery - tj. hladiny omega-3 v krvi - jsou mnohem věrohodnější, protože proměnná "expozice" je objektivní.
Tento nový dokument pochází z konsorcia FORCE - Fatty Acids & Outcomes Research. FORCE se skládá z vědců z celého světa, kteří shromáždili údaje o hladinách mastných kyselin v krvi u velkých skupin studovaných osob (neboli kohort) a tyto osoby po mnoho let sledovali, aby zjistili, jaká onemocnění se u nich vyvinou. Tyto údaje jsou pak sdruženy, aby bylo možné získat jasnější obraz těchto vztahů, než jaký může poskytnout jedna skupina. Současná studie se zaměřila na hladinu omega-3 a riziko úmrtí během sledovaného období a jedná se o dosud nejrozsáhlejší studii, která se tímto zabývala.
Konkrétně se jedná o prospektivní analýzu sdružených údajů ze 17 samostatných skupin z celého světa, zahrnujících 42 466 osob sledovaných v průměru 16 let, během nichž zemřelo 15 720 osob. Když výzkumníci z projektu FORCE zkoumali riziko úmrtí z jakékoli příčiny, lidé, kteří měli nejvyšší hladiny EPA+DHA (tj. na 90. percentilu), měli statisticky významné, o 13 % nižší riziko úmrtí než lidé s hladinami EPA+DHA na 10. percentilu. Když se zaměřili na tři hlavní příčiny úmrtí - kardiovaskulární onemocnění, rakovinu a všechny ostatní příčiny dohromady - zjistili statisticky významné snížení rizika (opět při porovnání 90. a 10. percentilu) o 15 %, 11 % a 13 %.
Rozmezí mezi 10. a 90. percentilem pro EPA+DHA bylo (z hlediska hladiny omega-3 v červených krvinkách, tj. indexu omega-3) přibližně 3,5 % až 7,6 %. Z jiných výzkumů vyplývá, že optimální index Omega-3 je 8 % nebo vyšší.
V novém článku autoři poznamenali, že tato zjištění naznačují, že omega-3 mastné kyseliny mohou příznivě ovlivňovat celkový zdravotní stav, a tím zpomalovat proces stárnutí, a že nejsou dobré jen pro srdeční choroby.
"Vzhledem k tomu, že všechny tyto analýzy byly statisticky očištěny o řadu osobních a zdravotních faktorů (tj. věk, pohlaví, hmotnost, kouření, cukrovka, krevní tlak atd. a navíc o hladinu omega-6 mastných kyselin v krvi), domníváme se, že se jedná o dosud nejsilnější publikované údaje, které podporují názor, že v dlouhodobém horizontu může vyšší hladina omega-3 v krvi přispět k udržení lepšího celkového zdraví," uvedl Dr. Bill Harris, zakladatel Fatty Acid Research Institute (FARI) a hlavní autor této práce.
Dr. Harris před 17 lety spoluvytvořil index omega-3 jako objektivní měřítko stavu omega-3 v těle. Měření omega-3 v membránách červených krvinek poskytuje přesný obraz o celkovém příjmu omega-3 během posledních čtyř až šesti měsíců. K dnešnímu dni byl index omega-3 použit ve více než 200 výzkumných studiích.
"Tento komplexní pohled na observační studie cirkulujících omega-3 mastných kyselin ukazuje, že dlouhé řetězce omega-3 EPA, DPA a DHA, obvykle získávané z mořských plodů, jsou silně spojeny s úmrtností na všechny příčiny, zatímco hladiny rostlinné omega-3 kyseliny alfa-linolenové (ALA) jsou méně spojeny," řekl Tom Brenna, PhD, profesor pediatrie, lidské výživy a chemie na Dell Medical School of the University of Texas v Austinu.
Dotazy médií: Bill Harris, prezident FARI E-mail: wsh@faresinst.com Tel: +1-913-302-9433 Internetové stránky: https://www.faresinst.org
O Výzkumném ústavu mastných kyselin (FARI):
FARI (Fatty Acid Research Institute) je nezisková výzkumná a vzdělávací nadace. FARI byla založena s cílem urychlit objevování zdravotních účinků mastných kyselin, především omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem EPA a DHA. Výzkumní a vědečtí pracovníci FARI se budou cílevědomě zaměřovat na publikování vysoce kvalitních výzkumných studií o mnohostranných vztazích mezi hladinami mastných kyselin a zdravotními účinky u lidí (a zvířat). Tyto studie zlepší schopnost předpovídat riziko onemocnění, a co je důležitější, navrhnou způsoby, jak snížit riziko změnou naší stravy a/nebo doplňkových režimů. https://www.faresinst.org
O konsorciu FORCE:
Vědecké konsorcium FORCE (Fatty Acids and Outcomes Research Consortium) si klade za cíl pochopit, jak biomarkery mastných kyselin souvisejí s rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, obezity, rakoviny, chronického onemocnění ledvin a dalších onemocnění. Do projektu FORCE je zapojeno 36 prospektivních kohort. Všem je společné, že mají údaje o hladinách mastných kyselin v krvi nebo tukové tkáni na počátku studie. https://www.force.nutrition.tufts.edu.
Cíl: Zjistit, zda hladina omega-3 polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem (LCn3PUFA) modifikuje potenciální neurotoxické účinky expozice částicím o průměru <2,5 µm (PM2,5) na normálně vypadající objem mozku u starších žen bez demence.
Metody: Do observační studie bylo v letech 1996-1999 zařazeno celkem 1 315 žen (ve věku 65-80 let) bez demence, které v letech 2005-2006 podstoupily strukturální MRI mozku. Podle prospektivně shromážděných a geokódovaných adres účastnic jsme použili časoprostorový model k odhadu tříleté průměrné expozice PM2,5 před MRI. V zobecněných lineárních modelech jsme zkoumali společné asociace výchozích hodnot LCn3PUFA v červených krvinkách (RBC) a expozice PM2,5 s objemy mozku.
Výsledky: Po úpravě na potenciální matoucí faktory měli účastníci s vyššími hladinami LCn3PUFA v RBC významně větší objemy bílé hmoty a hipokampu. Na každý mezikvartilový přírůstek (2,02 %) indexu omega-3 byl průměrný objem o 5,03 cm3 (p < 0,01) větší v bílé hmotě a o 0,08 cm3 (p = 0,03) větší v hipokampu. Asociace s hladinami kyseliny dokosahexaenové a kyseliny eikosapentaenové v RBC byly podobné. Vyšší LCn3PUFA oslabila inverzní asociace mezi expozicí PM2,5 a objemy bílé hmoty v celkové mozkové a multimodální asociační oblasti (frontální, parietální a temporální; všechna p pro interakci <0,05), zatímco asociace s ostatními oblastmi mozku se nezměnily. Konzistentní výsledky byly zjištěny u příjmu LCn3PUFA ve stravě a nesmažených ryb.
Závěry: Výsledky této prospektivní kohortové studie mezi staršími ženami naznačují, že přínos LCn3PUFA na stárnutí mozku může zahrnovat ochranu před potenciálními nepříznivými účinky znečištění ovzduší na objem bílé hmoty.
13. Index omega 3 a předčasná úmrtí - Vysoký index omega-3
snižuje počet předčasných úmrtí
Nová výzkumná práce konsorcia FORCE - Fatty Acids & Outcomes Research - zjistila, že lidé s vyšší hladinou omega-3 EPA a DHA v krvi mají menší pravděpodobnost předčasného úmrtí.
To znamená, že lidé, kteří zemřeli s nízkou hladinou omega-3, mohli žít déle, pokud by jejich hladina byla vyšší.
Riziko úmrtí
FORCE analyzoval soubor dat ze 17 skupin z celého světa, zahrnující 42 466 osob, které byly sledovány v průměru 16 let. Během této doby zemřelo 15 720 osob.
Když výzkumný tým zkoumal riziko úmrtí, lidé, kteří měli nejvyšší hladiny EPA+DHA, měli o 13 % nižší riziko než lidé s hladinami EPA+DHA na 10. percentilu.
Rozmezí mezi 10. a 90. percentilem pro EPA+DHA bylo přibližně 3,5 % až 7,6 %.
"Vzhledem k tomu, že všechny tyto analýzy byly statisticky očištěny o řadu osobních a zdravotních faktorů (tj. věk, pohlaví, hmotnost, kouření, cukrovku, krevní tlak atd. a navíc o hladinu omega-6 mastných kyselin v krvi), domníváme se, že se jedná o dosud nejpřesvědčivější publikované údaje podporující názor, že v dlouhodobém horizontu může vyšší hladina omega-3 v krvi přispět k udržení lepšího celkového zdravotního stavu," uvedl Dr. Bill Harris, zakladatel Fatty Acid Research Institute (FARI) a hlavní autor této práce.
"Tento komplexní pohled na observační studie cirkulujících omega-3 mastných kyselin ukazuje, že dlouhé řetězce omega-3 EPA, DPA a DHA, obvykle získávané z mořských plodů, jsou silně spojeny s úmrtností na všechny příčiny, zatímco hladiny rostlinné omega-3 kyseliny alfa-linolenové (ALA) jsou méně spojeny," řekl Tom Brenna, PhD, profesor pediatrie, lidské výživy a chemie, Dell Medical School of the University of Texas at Austin.
Celá studie byla zveřejněna v časopise Nature Communications.
Souvislosti: Do jaké míry souvisí stav omega-3 mastných kyselin s rizikem úmrtí z jakékoli příčiny a s rizikem kardiovaskulárních onemocnění (KVO), zůstává sporné.
Cíl: Cílem je prozkoumat tyto souvislosti ve Framinghamské studii srdce.
Návrh: Prospektivní a observační metoda.
Soubor: Framingham Heart Study Offspring cohort.
Měření: Hladiny kyselin eikosapentaenové a dokosahexaenové v červených krvinkách (index Omega-3) byly měřeny na počátku studie. Výsledky zahrnovaly úmrtnost (celkovou, na KVO, nádorová onemocnění a jiné) a celkový počet KVO příhod u účastníků bez KVO na počátku studie. Sledování trvalo v průměru 7,3 roku. Coxovy modely proporcionálních rizik byly upraveny na 18 proměnných (demografické, klinický stav, terapeutické a KV rizikové faktory).
Výsledky: Mezi 2 500 účastníky (průměrný věk 66 let, 54 % žen) bylo 350 úmrtí (58 na KVO, 146 na rakovinu, 128 z jiných známých příčin a 18 z neznámých příčin). Příhod spojených s KVO bylo 245. V multivariabilních analýzách byl vyšší index Omega-3 spojen s významně nižšími riziky (P-hodnoty pro trendy napříč kvantily) pro celkovou úmrtnost (P = .02), pro úmrtnost na jiné než KVO a jiné než nádorové onemocnění (P = .009) a pro celkový počet příhod KVO (P = .008). Osoby s nejvyšším (>6,8 %) indexem omega-3 měly ve srovnání s osobami s nejnižším indexem (<4,2 %) o 34 % nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny a o 39 % nižší riziko výskytu KVO. Tyto souvislosti byly obecně silnější u kyseliny dokosahexaenové než u kyseliny eikosapentaenové. Když byl ve stejných modelech porovnáván celkový cholesterol s indexem omega-3, měl tento index významnou souvislost s těmito následky, zatímco celkový cholesterol nikoli.
Omezení: Relativně krátká doba sledování a jednorázové hodnocení expozice.
Závěry: Vyšší index Omega-3 byl spojen se sníženým rizikem úmrtí na KVO i úmrtí ze všech příčin.
Index omega 3 ve Framinghamské studii srdce
15. Omega 3 INDEX - Popis metody DBS - Měření indexu omega-3 v sušených krevních skvrnách
https://www.aclr.com.es/abstract/measurement-of-the-omega3-index-in-dried-blood-spots-17798.html
https://www.aclr.com.es/clinical-research/measurement-of-the-omega3-index-in-dried-blood-spots.pdf
Souvislosti: V rámci
studie byla provedena analýza krevního cukru v krvi a krevních derivátů: Úloha,
kterou hrají omega-3 mastné kyseliny ve zdraví a nemoci, zůstává nejasná.
Provádění epidemiologických studií zaměřených na zkoumání tohoto vztahu může
být usnadněno použitím sušených krevních skvrn (DBS) pro odběr a přepravu
vzorků. Index omega-3 [tj. hladiny dvou hlavních omega-3 mastných kyselin
mořského původu, kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové
(DHA), v erytrocytech] je novým rizikovým faktorem úmrtnosti na
kardiovaskulární onemocnění. Cílem této zprávy je popsat, jak lze z analýzy
hladin DBS mastných kyselin odvodit index omega-3.
Metody: Srovnání indexu Omega-3 a hladin EPA+DHA v DBS bylo provedeno u 147 náhodných vzorků získaných v laboratoři a u 106 vzorků prospektivně odebraných a zpracovaných prostřednictvím americké pošty. Variační koeficient "in field" indexu Omega-3 získaného z DBS byl vypočten ze 147 duplicitních vzorků odebraných v rámci epidemiologické studie v Mexiku. Stabilita hladin DBS EPA+DHA při odběru na papír ošetřený antioxidanty byla testována po dobu 44 dnů při pokojové teplotě a po dobu až 4 let v mrazničce.
Zjištění: Zjistili jsme, že korelace mezi hladinou EPA+DHA v DBS a indexem Omega-3 je 0,97 (p<0,0001), a proto lze hladinu EPA+DHA v DBS přesně odhadnout z první hodnoty. Jako skladovací a transportní systém poskytují karty DBS (předem ošetřené koktejlem antioxidantů) ochranu před degradací hladin EPA+DHA v krvi (tj. >15% ztráta) po dobu nejméně 6 týdnů při pokojové teplotě, 4 týdnů v chladničce, 3 let při -20 °C a 4 let při -80 °C.
Závěr: Tyto údaje potvrzují užitečnost tohoto systému DBS pro odhad indexu Omega-3.
Pokud jste došli až sem, tak se budu těšit na Vaší zpětnou vazbu, Váš názor je důležitý.
Kontaktujte mě, nebo počkejte až se Vám ozvu.
Času dost, vrátím se zpět ...
Dám si to ještě jednou, pěkně od začátku.
Vše mi do sebe zapadá, co se dál můžu dočíst?